Co byste řekli na playlisty i na KŠ?

Bylo by možné udělat playlisty ve stylu KA i na Khanově škole? Zejména v matice - algebra, aritmetika - je v některých kategoriích třeba 70 videí a je to velmi nepřehledné. Dle mého by stačilo do seznamu videí nalevo dát nějaké “záchytné body” (jakési nadpisy), které by byly určeny čistě pro orientaci, nemuselo by se na ně klikat… tedy například nadpis “násobení” a pod to umístit všechna videa o násobení, pod poslední video o násobení dát nadpis “dělení” atd. Kdyby byl @Mikulas ochotný to udělat, tak ty playlisty zkusím dát do kupy, neb mě hrozně dráždí, jak chaoticky to tam momentálně vypadá. :slight_smile:
Mimochodem nepřijde vám zbytečné mít vektory a matice pod algebrou a pak ještě samostatně v kategorii lineární algebra? jedno z toho bych zrušila.

1 Like

@LenkaF díky, to co píšeš je potřeba už strašně dlouho. Myslím si, že technicky je to možné provést okamžitě.

• @Mikuláš naprogramoval možnost tvořit podkategorie, takže jediné co chybí, je někdo ochotný matiku projít a rozčlenit.
  • Nemám dostatečné znalosti, pokud si na to ale troufneš bude to ideál. Buď se můžeme sejít někde na kafe (klidně u mě) a dát to dohromady společně (to by bylo asi nej, protože to dělení do pod-pod kategorií nemáme nikde popsáno a když uděláme rozčlenění třeba “Násobení a dělení” spolu. Bude to jasné hned, aniž bych psala 2 stránkový návod s 10 screenshoty).
  • Dej prosím vědět, jestli by ti to tak vyhovovalo.

Já si právě nemyslím, že členění do dalších podkategorií je nejlepší nápad. Nerada bych, aby člověk musel klikat dejme tomu na matematika - podkategorie aritmetika - podpodkategorie dělitelé a násobky - podpodpodkategorie největší společný dělitel, než najde vysvětlení, co to ten největší společný dělitel tedy je. Myslím si, že mnoho lidí může odradit, když budou muset video takto složitě hledat.

Spíš bych to prostě popřehazovala… aby nevznikla další “vrstva” podkategorií, ale aby byly kategorie udělané přehledněji. Klidně myslím může být v kategorii Aritmetika místo současných 11 třeba 15 podkategorií, takže např. podkategorie Násobení a dělení, kde je 54 videí, by se klidně mohla rozdělit na dvě. Nebo dejme tomu zaokrouhlování je teď mezi násobením a dělením, kde by ho málokdo hledal, a dalo by se “vyndat” ven. A do seznamu videí v podkategoriích, kde by zůstalo více než 10 až 15 videí, a takových by bylo asi hodně, bych dala jen jakési “nadpisy”, sloužící čistě jen ke zpřehlednění. Něco jako když je teď nad celým seznamem videí na boku tmavou barvou název kategorie, ale bez možnosti na takový “nadpis” kliknout. Nevím, jestli z mého popisu chápeš, co mám na mysli :slight_smile:

Naopak jiné kategorie jsou dle mého zbytečné a mohly by se sloučit: např. už výše zmiňované Vektory, Matice a Lineární algebra jsou duplicitní. Dále např. samostatná kategorie Diferenciální rovnice, kde je sotva 9 videí, je dost zbytečná a klidně by se mohla dát pod kalkulus.

Jestli si na to troufnu, no… matika ze ZŠ a SŠ by snad až takový problém být neměl, myslím že by to přinejmenším bylo lepší, než jak je to teď, ačkoli kdyby se na to pak vrhnul nějaký učitel matiky a poupravil to, bylo by to ideální.

Sejít bychom se na to každopádně mohly, kdybys chtěla - o víkendu budeš v Praze? To by bylo asi ideální. Kdyby ne, vymyslely bychom to jinak.

1 Like

Jop. Souhlasím. Něco podobného by mohlo fungovat pro tu fyziku (kterou jsme v neděli neprobrali) ale třeba i organickou chemii, kde teď těch videí hodně přibude…

@Lenka – odjíždím z Prahy ve středu večer a vracím se v pondělí večer.
Měla bys čas 22/4, nebo pak v pátek 25? @danekhollas – mohl bys taky?

Jinak myslím, že už chápu o čem píšeš a souhlas, chtěli bychom playlisty v kategorii, nikoli rozškatulkování do mnoha podkategorií, tak jako tady  

@mikulas - Prosím, jak moc je to reálné a pracné???

Chci Vás jen upozornit, že při změně playlistů a zařazení videí je problém s urdžením starých URL odkazů. Vždy když jsme toto diskutovali, tak jsme skončili tím, že videa nejde přeházet, protože k tomu web není připraven. Co jsem se bavil s Mikulášem, tak jednoduše to doprogramovat nelze. Musela by se udělat další verze webu.

@Ota Tomuhle asi nerozumím. Přece když se přehodí videa z jedné kategorie do druhé, tak s tím žádný zásadní problém není (takhle jsem na začátku dost přehazovala statistiku). A podle Markétky ani přidělávání kategorií/podkategorií není problém, protože už je taková možnost naprogramovaná. V čem je zádrhel?

@Marketa 22/4 bych měla čas po 19:00, 25/4 v zásadě kdykoli odpoledne/večer

Zádrhel je podle mě v tom, že přestanou fungovat původní odkazy. Takže pokud na nás někdo někde odkazoval, tak se ten odkaz zničí a nebude fungovat. Nevím, ale jestli je to důvod k tomu, abychom tohleto nedělali vůbec. Raději budu mít přehledný web a zničím pár odkazů (bude jich opravdu tolik??), než abychom zamrzli v tom, co je teď a co třeba není ideální. @Ota @Mikulas Říkám to správně?

Obojí by šlo, pátek by byl asi příjemnější. V řazení matiky, zvláště té pro ZŠ, se ale zas tak nevyznám, nevím, jak moc bych byl nápomocen :smile:

1 Like

Jasně, už chápu.
Souhlasím s Danem, že mi jako menší zlo přijde pár nefunkčních odkazů než nepřehledný web. Ale možná si plně neuvědomuju všechny důsledky, nevím.
Pokud budeš Oto či ostatní nějak proti, nebudu samozřejmě tlačit na pilu a nechali bychom to tak, jak to je. Dej prosím vědět.
Nicméně jakési “zarážky/nadpisy” by do seznamu videí na boku tak jako tak snad přidat šly, aniž by se videa přehazovala do jiných kategorií. Pouze by se přeřadila v rámci kategorie a oddělila nadpisy. Ale to by musel asi Mikuláš nějak doprogramovat.
Jak to vidíte?

Dospěli jsme k nějakému závěru ohledně předělávání kategorií? @Marketa , @danekhollas , @Ota?
Mám pocit, že asi nemá smysl do toho teď nějak zásadně rýpat, když @Mikulas předělává web + Ota se z toho nezdál dvakrát nadšen.
Mikuláši, jak to prosím vidíš s těmi oddělovači/nadpisy umístěnými v seznamu videí, díky kterým by vzniklo něco jako pseudo-playlisty… ? Bude možné to v nějakém nepříliš dlouhém časovém horizontu udělat?

Určitě to má cenu zkusit na téhle verzi webu. Kdyžtak sepiš, co všechno by měl takový playlist být. Jak se to má chovat, k čemu je to dobré atp. Každý si pod termíny jako je tohle představíme stejnou myšlenku, ale detaily diametrálně odlišné, tak ať to nějak sjednotíme (aby to na nové kš bylo co vyřešené co nejlíp).

Super :slight_smile:
Pro začátek by myslím úplně dát editorům možnost vytvářet něco takového:

Tedy aby každý editor měl možnost vkládat do seznamu videí oddělovače, kterými by videa rozdělil do přehledných podskupin. Myslím, že by to podstatně usnadnilo orientaci.

U dlouhých seznamů videí by pak možná bylo přínosné mít tyto oddělovače ve formě klasických rozbalovacích seznamů. Tzn. nezajímá mě násobení, sbalím ho a na stránce si nechám jen to, co potřebuji… zároveň by se díky tomu nemusely vytvářet další pod-pod-podkategorie, a přesto by se na stránce snadno hledalo.

Popravdě mi systém playlistů na KA nepřijde zas tak úžasný, protože člověk buď vidí všechny playlisty dané kategorie pohromadě, ale pak se nemůže dívat na videa, nebo si rozklikne video, ale pak už zase na boku vidí videa pouze z daného playlistu. Proto by mi rozbalovací seznamy přišly lepší.

1 Like

Souhlasím s tim co píše @LenkaF

1 Like

Díky. Píšeš „pro začátek“, máš nějakou vizi co by mělo přijít po tom? Pokud ano, určitě to napiš teď, ať to zahrnu do návrhu rovnou.

Co mě napadá: chceme mít možnost mít jedno video ve více kategoriích/playlistech? Jak moc je to důležité? Proč je to případně potřeba a jaká je ukázka?

Nemyslím, že je třeba mít video ve více playlistech, nevím, jak to vidí ostatní? Většina videí se dá zařadit vcelku jednoznačně do jedné kategorie, byť se dotýká třeba i dalších věcí…

Ad budoucí vize: pokud někdy vzniknou výukové cesty, bude potřeba v nich nejspíš nějak pracovat s playlisty, měly by se tedy asi “chovat” jako nějaká samostatná podskupina. Nemám to ale nijak detailně promyšlené.

Dále mě ještě napadá nějakým způsobem zaznamenávat, kolik lidí z daného playlistu už člověk viděl. Třeba - ale to už je taková “vychytávka” - by se mohl nadpis playlistu zobrazovat různými barvami podle toho, kolik člověku ještě chybí videí ke shlédnutí. Pointa: mám seznam 30 videí - podívám se na tři a nechce se mi dívat na zbylých 27. Mám playlist kde je 5 videí. Podívám se na tři --> ukáže mi to “ještě 2 a máte shlédnutý celý playlist” --> podívám se na ně, když už jsem “za půlkou”… tzn. mělo by to mít nějaký motivační přínos…

1 Like

Super, zkus kdyžtak prosím promyslet ty výukové cesty, ideálně na to třeba otevři nové téma, ať se můžou přehledně vyjádřit i ostatní. Díky za splupráci =)

Zatím jedno video do více katagorií přidat šlo a využívala jsem toho (málokdy, ale ano).
Jsem si skoro jistá, že to tak bylo a možná pořád je i na KA. Klasický příklad bylo třeba video o řešení rovnic s absolutní hodnotou, které spadá jak do kategorie “absolutní hodnota”, tak do “řešení lineárních rovnic”.

Takových videí ale není mnoho.

Jsem také spíše pro možnost mít videa ve více kategoriích.
Napadají mě třeba kategorie termodynamika ve fyzice a fyzikální chemie, tam je velký překryv…