Dobrý den,
dokážete mi prosím odpovědět na otázku: Posouzení úspěšnosti fiskální a monetární politiky? Děkuji
Dobrý den,
dokážete mi prosím odpovědět na otázku: Posouzení úspěšnosti fiskální a monetární politiky? Děkuji
Ahoj,
rád bych pomohl, ale v tuhle chvíli nevím, na co se mám zaměřit. Jde o posouzení úspěšnosti české fiskální a monetární politiky za loňský rok nebo za dvacet let? Nebo se bavíme souhrnně o EU či USA?
Pokud bychom se bavili v těch nejobecnějších možných termínech, tak fiskální politika se dá zjednodušit na vliv státu na hospodářství vycházející z výše a struktury veřejných rozpočtů a daní. Úspěch potom je pokud ekonomika roste. Ekonomika ale podléhá tolika vlivům, že se dá těžko posoudit vliv a úspěch pouze fiskální politiky. Proto poznat pokud možno objektivně přiměřenost fiskální politiky se dá obvykle až po několika letech, o situaci během velké krize se mnozí ekonomové přou doposud. Neexistuje stoprocentně správná cesta.
Monetární politika jsou (opět zjednodušeně) zásahy do hospodářství, které provádí centrální banka (v ČR jde o ČNB) a jejímž cílem je měnit hodnotu peněz pomocí přímých a nepřímých zásahů. Klasických příkladem přímých zásahů je manipulace s úrokovými mírami. Pokud je potřeba oživit ekonomiku, tak se snižují úrokové míry, tkzv. se zlevňují peníze, firmy a lidé si více půjčují, utrácejí… Někdy je ale potřeba hospodářství trochu přidusit, potom se se zase peníze zdražují. Už z toho vyplývá, že pro různé situace se hodí různé strategie a taky různé prostředky monetární politiky. Obecně se dá říct, že úspěšná monetární politika je taková, která udržuje ekonomiku stabilizovanou, bez prudkých výkyvů.
Pokud upřesníš svojí otázku, tak pokud budu vědět, rád ti pomůžu.